Cukinia faszerowana z pieczarkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
68 Ocen

Ilość porcji: 2
Mięso nie musi być składnikiem każdego dania. Nawet mięsożercy czasem mają ochotę na mały odpoczynek i wówczas chętnie sięgają po dania wegetariańskie. Jednym z nich jest cukinia faszerowana. Oczywiście tak samo smaczna jest cukinia faszerowana w wersji z mięsem, jak i bez mięsa. Cukinia faszerowana z mięsem jest dobra, ale oto przepis na cukinię faszerowaną z pieczarkami.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 20 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 15 dag utartego parmezanu
- olej
- papryka słodka i chili
- kurkuma
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana z pieczarkami:
- Cukinie dokładnie myjemy i dzielimy na podłużne połówki. Wydrążamy w nich miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak, aby jednak 1cm miąższu zostawić i układamy na folii aluminiowej (każdy kawałek osobno).
- Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i na rozgrzany olej dodajemy opłukane i pokrojone w kawałki pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę i paprykę oraz posiekany, wcześniej wydrążony miąższ z cukinii (bez pestek).
- Całość dość krótko dusimy z dodatkiem odrobiny kurkumy, papryki słodkiej i chili, soli i pieprzu.
- Gotowym farszem nadziewamy cukinie i na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
- Każdą cukinię zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 40 minut, pamiętając, żeby na ostatnie 10 minut odkryć wierzch folii aluminiowej.
Cukinia faszerowana gotowa. Podajemy ją oczywiście na gorąco i w dodatku najlepiej bez podgrzewania od razu z piekarnika.
Smacznego
Zdjęcie jest poglądowe :)
Autor: Wiktor
Polecamy również

Mini pizze z cukinii
Bardzo ładny dodatek na różne przyjęcia.
Cukinia faszerowana z pieczarkami
Mięso nie musi być składnikiem każdego dania. Nawet mięsożercy czasem mają ochotę na mały odpoczynek i wówczas ch...
Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem.
Cukinia faszerowana mięsem przepis pyszny i aromatyczny. Propozycja na mięsno-warzywny obiad. Cukinia i mięso to bardzo...
Cukinia pieczona z cebulą i serem.
Przepis na cukinię faszerowaną. Bezmięsna propozycja na obiad, chociaż sprawdzi się też na ciepłą kolację. Do tego dania...
Cukinia faszerowana mięsem
Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny...Zobacz więcej przepisów na:
Cukinia faszerowana

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.