Devolay z masłem ziołowym

Devolay z masłem ziołowym

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Devolay z masłem ziołowym jest prostym, a zarazem dosyć wykwintnym daniem. Masło ziołowe sprawia, że devolay jest bardzo lekki i aromatyczny. Mój devolay z masłem ziołowym jest tak pachnący ziołami, że nigdy nie mam go dość. Polecam!

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 500 g
  • miękkie masło - 100 g
  • natka pietruszki - spora garść
  • szczypiorek - spora garść
  • bazylia - spora garść
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko - 1
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Jak wykonać devolay z masłem ziołowym?

  1. Do masła wsyp wszystkie zioła, lekko posól i dokładnie wymieszaj.
  2. Piersi z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem na cienkie filety.
  3. Posól i popieprz po obu stronach.
  4. Na wierzchu rozsmaruj masło ziołowe.
  5. Zwiń delikatnie w rulon.
  6. Opanieruj w rozmąconym jajku i bułce.
  7. Tak przygotowane kotlety wstaw na ½ godz. do lodówki.
  8. Ponownie obtocz devolaye w jajku i bułce.
  9. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.

Devolay z masłem ziołowym świetnie smakuje z frytkami i lekką sałatką. Zimą podaję do niego małe marchewki. Jest pyszny! Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy