Kotlet devolay z żółtym serem

Kotlet devolay z żółtym serem

Ocena: ★

135 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Devolay czy devolaille - nieważne, jest pyszny! Kotlet devolay z żółtym serem zadowoli wszystkich - chrupiący z wierzchu, lejący i miękki w środku! Devolay z żółtym serem to mój ulubiony kotlet drobiowy. Wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu, ale wart jest zachodu. Masz ochotę na devolay z żółtym serem? Oto "jak zrobić devolay" :) Do dzieła!

Składniki:

  • pierś z kurczaka -1
  • ser żółty - 10 dag
  • jajko - 1
  • masło - 40 g
  • natka pietruszki
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierki
  • mąka pszenna do panierki

Sposób przygotowania:

A oto przepis na devolay z żółtym serem krok po kroku, czyli jak zrobić devolay:

  1. Pierś oczyść z chrząstki, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekrój wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety.
  2. Mięso włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbij tłuczkiem.
  3. Natrzyj solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
  4. Włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  5. Natkę pietruszki posiekaj na drobno.
  6. Ser żółty pokrój na 4 paski.
  7. Mięso wyjmij z lodówki.
  8. Na środek każdego kotleta nałóż kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
  9. Zawijaj tworząc rulonik, po czym zepnij w dwóch miejscach wykałaczką.
  10. Na patelni rozgrzej średnią warstwę oleju.
  11. Kotlety obtocz w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smaż równomiernie z każdej strony przez kilka minut.

Devolay z żółtym serem podaję z ryżem, ziemniakami, albo z frytkami. Do tego sezonowa surówka.

Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy