Przepis na devolay

Przepis na devolay

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jeżeli masz już dosyć klasycznej piersi z kurczaka, spróbuj przygotować kotlet devolay. Kotlet devolay z odrobiną czosnku i koperku jest bardzo aromatyczny. Panierka powoduje, że kotlet devolay zachowuje w środku soczystość i miękkość. Kotlet devolay jest pyszny!

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 2 duże
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek - 2 łyżki
  • masło - 4 łyżeczki
  • jajka (do panierki) - 3
  • bułka tarta i mąka
  • ser żółty w kawałkach - ok. 100 g
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona

 

Sposób przygotowania:

A oto przeczytaj sposób wykonanie kotleta devolay:

  1. Najpierw należy zeszklij drobno pokrojony czosnek.
  2. Następnie piersi umyj, osusz, pokrój na 4 części  wzdłuż i ostrożnie tłucz najlepiej przez folię spożywczą, tak, aby uniknąć jej uszkodzenia.
  3. Dopraw filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
  4. Ser pokrój na grube paski ,
  5. Koperek drobno posiekaj.
  6. Na przygotowane filety nakładaj po porcji sera żółtego, masło z czosnkiem i koperek.
  7. Zwijaj zaczynając od najszerszej części fileta.
  8. Przed smażeniem kotlet obtocz w jajku i w mące i smaż na rozgrzanym oleju.

Kotlet devolay zawijaj dosyć ciasno, tak, aby nie rozpadł się przy smażeniu. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy