Zielone roladki nadziewane groszkiem, bazylią i orzeszkami

Zielone roladki nadziewane groszkiem, bazylią i orzeszkami

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe, z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję
go w ciekawym połączeniu ze zdrowymi, bogatymi w witaminy i składniki mineralne warzywami oraz orzeszkami. Dzięki takim dodatkom całość tworzy potrawę o wyjątkowym i niezwykłym smaku.

Składniki:

800g fileta z kurczaka

sól

pieprz

jajka

bułka tarta

 

Farsz:

 

350g mrożonego zielonego groszku

100g liści świeżej bazylii

100g niesolonych orzeszków ziemnych

100g żółtego sera

80ml oliwy z oliwek

sól morska

pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem.
Z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem.

2. Groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3. Bazylię, orzeszki, żółty ser, oliwę z oliwek i groszek zmiksować razem
w blenderze do takiego stopnia żeby widoczne były niewielkie cząstki składników. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

4. Tak przygotowany farsz nakładać na każdy plaster fileta, zwinąć w roladkę, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie
na złoty kolor.

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy