Wołowe kostki rosołowe

Wołowe kostki rosołowe

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 60

Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.

Składniki:

  • Mięso wołowe 350g
  • Mięso z podudzi kurczaka 350g
  • Marchew ok. 200g
  • Seler ok. 100g
  • Pietruszka (korze) ok. 100g
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól morska 200g
  • Woda/ wino białe 150g
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Kolendra 10 ziaren
  • Pieprz czarny 10 ziaren
  • Lubczyk świeży garść  
  • Natka pietruszki pęczek

Sposób przygotowania:

A teraz  przepis na domowe i zdrowe wołowe kostki rosołowe:

 

  1. Mięso umyć i oczyścić następnie surowe dwukrotnie zmielić w maszynce.
  2. Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem.
  4. Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem na pył.
  5. Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem.
  6. Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i gotować pilnując żeby nie przypalić przez ok. 40 -50 minut
  7. Zmiksować całość blenderem i przechodzimy do formowania kostek (można również pominąć formowanie i krojenie kostek i przechowywać pastę w słoiczku)
  8. Połowę pasty należy umieścić na kawałku papieru do pieczenia, a następnie uformować długi rulon.
  9. Ciasno zawinąć w papier, spłaszczając boki. Z pozostałą pastą należy zrobić to samo.
  10. Odłożyć do lodówki do stężenia. Kiedy pasta stężeje, odwinąć, pokroić w kostki  o grubości ok. 1 cm.
  11. Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru

w ten sposób zrobione kostki zawsze będą bardziej miękkie od "kupnych", Przechowywać w lodówce. 

Autor: Marta

Polecamy również

wolowe-kostki-rosolowe

Wołowe kostki rosołowe

Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacni...
drobiowe-kostki-rosolowe-o-niskiej-zawartosci-soli

Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli

Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli bez obaw mogą stosować osoby na diecie niskosodowej - przede wszystki...
warzywne-kostki-rosolowe

Warzywne kostki rosołowe

Warzywne kostki rosołowe zawierają dużo warzyw, mało soli dlatego pod względem zdrowotnym znakomicie zastępują kupne kos...
grzybowa-pasta-bulionowa

Grzybowa pasta bulionowa

Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrow...

Zobacz więcej przepisów na:

Domowe kostki rosołowe

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy