Dorsz pieczony w foli

Dorsz pieczony w foli

Ocena: ★

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Dorsz pieczony w foli to uniwersalne, proste danie i bez z dwóch zdań.... zdrowe! Ważnym składnikiem ryb jest jod; pierwiastek bardzo ważny dla prawidłowej pracy organizmu - wchodząc w skład hormonów tarczycy, reguluje metabolizm oraz poprawia koncentracje. Dorsza pieczonego w foli można podać z makaronem, pieczonymi frytkami lub tradycyjnie po polsku z gotowanymi ziemniakami, polecam!

Składniki:

  • Dorsz filet 1 średni
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Sól morska, pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

A jak przygotować dorsza pieczonego w foli?

  1. Zmiażdżyć czosnek; z cytryny odkroić 2 plasterki, a z reszty wycisnąć sok
  2. Filet umyć, osuszyć - natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny
  3. Następnie pozostawić rybę na kilka minut w marynacie
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
  5. Folię aluminiową natrzeć oliwą, a następnie zawinąć w nią filet ryby
  6. Piec 30 minut
  7. Dorsza wyjąć z folii, ułożyć na talerzu i udekorować plasterkami cytryny

Smacznego!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy