Dorsz z patelni

Dorsz z patelni

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Wielką zaletą mieszkania nad samym morzem jet możliwość zjedzenia smacznej i świeżej rybki. Świeża rybka prosto z kutra nie ma żadnego zapachu a jej smak to prawdziwe "niebo w gębie". Najlepiej smakuje smażona z niewielką ilością przypraw. Moja ulubiona to Dorsz z patelni.

Składniki:

  • 1 świeży dorsz lub 2 filety
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • rozmaryn
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na Dorsza z patelni:

  1. Jeśli mamy całą rybę, należy ją oprawić: odciąć głowę i płetwy, usunąć wnętrzności i kręgosłup (głowa i kręgosłup przydadzą się do ugotowania pysznej zupy rybnej).
  2. Dorsza opłukać i lekko posolić. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.
  3. W głęboki talerz lub miskę wsypać mąkę pszenną (można dosypać trochę bułki tartej).
  4. Rybę oprószyć rozmarynem i obtoczyć w mące.
  5. Smażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Olej musi być dobrze rozgrzany.
  6. Rybę zrumienić z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć ręcznikiem papierowym.

Dorsz z patelni smakuje podany z chlebem, frytkami lub ryżem. Idealną surówką jest kiszona kapusta z cebulką.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy