Dorsz z patelni
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 1
Wielką zaletą mieszkania nad samym morzem jet możliwość zjedzenia smacznej i świeżej rybki. Świeża rybka prosto z kutra nie ma żadnego zapachu a jej smak to prawdziwe "niebo w gębie". Najlepiej smakuje smażona z niewielką ilością przypraw. Moja ulubiona to Dorsz z patelni.
Składniki:
- 1 świeży dorsz lub 2 filety
- mąka do oprószenia
- sól
- rozmaryn
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na Dorsza z patelni:
- Jeśli mamy całą rybę, należy ją oprawić: odciąć głowę i płetwy, usunąć wnętrzności i kręgosłup (głowa i kręgosłup przydadzą się do ugotowania pysznej zupy rybnej).
- Dorsza opłukać i lekko posolić. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.
- W głęboki talerz lub miskę wsypać mąkę pszenną (można dosypać trochę bułki tartej).
- Rybę oprószyć rozmarynem i obtoczyć w mące.
- Smażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Olej musi być dobrze rozgrzany.
- Rybę zrumienić z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć ręcznikiem papierowym.
Dorsz z patelni smakuje podany z chlebem, frytkami lub ryżem. Idealną surówką jest kiszona kapusta z cebulką.
Autor: marta625
Polecamy również
Dorsz z patelni
Wielką zaletą mieszkania nad samym morzem jet możliwość zjedzenia smacznej i świeżej rybki. Świeża rybka prosto z kutra...Zapiekane roladki z dorsza
Zapiekane roladki z dorsza czyli smacznie, dietetycznie, a do tego zdrowo! Żeby każde danie takie było :) A dlaczeg...Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym
Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym to ostatnio moja ulubiona wersja pieczonego dorsza. W oryginalnym przepisie...Dorsz pieczony w foli
Dorsz pieczony w foli to uniwersalne, proste danie i bez z dwóch zdań.... zdrowe! Ważnym składnikiem ryb jest&nbs...Zobacz więcej przepisów na: