Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 16
Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Możemy je podać udekorowane ketchupem. Polecam, bo są bardzo pyszne.
Składniki:
- Ciasto:
- 3 i pół szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- Farsz:
- 25 dag surowej szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 puszka pomidorów pelati
- pół puszki kukurydzy
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa kebab-gyros według uznania
- papryka mielona słodka do smaku
- oregano suszone wdług uznania
- bazylia suszona według uznania
- Dodatkowo;
- masło do posmarowania blaszek
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce.
2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, dodać mięso i jeszcze chwilę przesmażyć, następnie dodać pomidory i całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.
4. Na koniec sos dodać kukurydzę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą kebab-gyros, papryką i suszonymi ziołami. Sos wystudzić.
5. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodać sól, jajka, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.
6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 12 cm. Na każdy krążek nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi formując łódeczki.
8. Tak przygotowane łódeczki układać na blaszkach posmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną (zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) .
9. Od razu piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Łódeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym
Łódeczki z ciasta drożdzowego faszerowne pysznym farszem warzywnym ,podane na ciepło z dodatkiem ketchupu lub sos...
Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.
Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Możemy je podać udekorowane ketchu...Zobacz więcej przepisów na:
Drożdżowe łódeczki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.