Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Skoro sezon na rabarbar, muszą być drożdżówki ,pyszne lekko kwaśne z kruszonką

Składniki:

mąka 3 szklanki

drożdze 50 gram

ciepłe mleko 1/2 szklanki

masło 1 łyżka

jajka 3 sztuki

cukier 1/2 szklanki

 

kruszonka:

mąka 4 łyżki

masło 2 łyżki

cukier 2 łyżki

nadzienie

dżem z rabarbaru

Sposób przygotowania:

kruszonka :

mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki, dosypać  cukier i wymieszać.

rozczyn :

drożdze kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam

następnie :
jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,mleko dolewam w trakcie wyrabiania ,po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.Następnie ciasto lekko rozwałkować , wycinać krążki, odkładać na blaszkę ,po 15 minutach literatką robimy na środku  wgłębienie, napełniamy dżemem ,tak przygotowane bułki odstawiamy na 10 minut , wierzch posypujemy kruszonką ,pieczemy w 180 st.15-20 minut,po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy