Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 5
Skoro sezon na rabarbar, muszą być drożdżówki ,pyszne lekko kwaśne z kruszonką
Składniki:
mąka 3 szklanki
drożdze 50 gram
ciepłe mleko 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
jajka 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
kruszonka:
mąka 4 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
nadzienie
dżem z rabarbaru
Sposób przygotowania:
kruszonka :
mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki, dosypać cukier i wymieszać.
rozczyn :
drożdze kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam
następnie :
jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,mleko dolewam w trakcie wyrabiania ,po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.Następnie ciasto lekko rozwałkować , wycinać krążki, odkładać na blaszkę ,po 15 minutach literatką robimy na środku wgłębienie, napełniamy dżemem ,tak przygotowane bułki odstawiamy na 10 minut , wierzch posypujemy kruszonką ,pieczemy w 180 st.15-20 minut,po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.