Fasolka inaczej niż po bretońsku

Fasolka inaczej niż po bretońsku

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Przepis na fasolkę po bretońsku. Czasami trzeb urozmaicić tradycyjne dania, dlatego postanowiłam to zrobić z fasolką, która wyszła pyszna, polecam. Oto jak zrobić fasolkę po bretońsku (no prawie :) )

Składniki:

  • 1 opakowanie fasoli Jaś
  • ½ kg kiełbasy podwawelskiej
  • kilka grzybków suszonych
  • cebula
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • papryka ostra
  • ½ słoika ogórków konserwowych

 

Sposób przygotowania:

Przepis na fasolkę po bretońsku, oto jak zrobić fasolkę po bretońsku według mojego przepisu:

  1. Najpierw musimy fasolę namoczyć, najlepiej na noc, która następnie gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Grzyby suszone również gotujemy.
  3. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju, a boczek kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
  4. Kiełbasę również kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, a grzyby po ugotowaniu drobno siekamy, wkładamy do kiełbasy, chwilę prużymy.
  5. Gdy fasola jest już prawie miękka, przekładamy kiełbasę, gotujemy.
  6. Paprykę kroimy w kostkę, dokładamy do fasoli, to samo robimy z ogórkiem.
  7. Na koniec dodajemy przecier doprawiamy papryką.

Pyszna fasolka po bretońsku gotowa.

Smacznego.

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy