Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
106 Ocen
Ilość porcji: 6
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich ulubionych programów i bardzo lubię próbować przepisy polecane przez niego. Także skojarzenia są proste: fasolka po bretońsku przepis Makłowicz równa się pyszne żarcie :)
Składniki:
- 150 g kiełbasy może być śląska lub podwawelska
- 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
- 0,5 kg krojonych pomidorów bez skórki w puszce
- 1/2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 0,5 kg fasoli Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
- 20 ml oleju słonecznikowego
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 15 g masła
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka cukru
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku przepis pana Makłowicza:
- Najlepsza fasolka po bretońsku według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc.
- Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Wody pewnie trzeba będzie dolewać, żeby fasola cały czas była przykryta. Z solą trzeba uważać, bo zwykle boczek jest mocno posolony.
- Gdy boczek zmięknie, a fasola się już ugotuje odparować trzeba nadmiar wody, jeśli takowy powstanie.
- Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli, czosnku, pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Wszystko podsmażamy do miękkości.
- Dokładamy pokrojoną kiełbasę, na to wszystko koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystko dalej smażymy, aż kiełbasa będzie miękka.
- Dolewamy wody, żeby uzyskać gęsty sos.
- Następnie łączymy całość z fasolą i dodajemy przyprawy, w tym cukier, jak ktoś lubi. Warto pamiętać o cząbrze, który ma ułatwiać trawienie fasoli.
- Fasolkę po bretońsku gotujemy następnie około pół godziny na delikatnym ogniu.
- Fasolka po bretońsku Makłowicza gotowa - podajemy z natką pietruszki. Ja nie dodaję masła, ale można dodać.
Smacznego!
Autor: Sis
Polecamy również
Fasolka po bretońsku - prosty przepis
Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w pr...Ekspresowa fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku może być szybkim daniem, a to dzięki fasolce konserwowej, bo czas przygotowania jest o połowę kr&oa...Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich...Fasolka po bretońsku
Tradycyjna i smaczna fasolka po bretońsku. Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć w zanadrzu, na pewno się prz...Fasolka na szybko z cebulą i parówką.
Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szyb...Zobacz więcej przepisów na: