Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
106 Ocen
Ilość porcji: 6
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich ulubionych programów i bardzo lubię próbować przepisy polecane przez niego. Także skojarzenia są proste: fasolka po bretońsku przepis Makłowicz równa się pyszne żarcie :)
Składniki:
- 150 g kiełbasy może być śląska lub podwawelska
- 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
- 0,5 kg krojonych pomidorów bez skórki w puszce
- 1/2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 0,5 kg fasoli Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
- 20 ml oleju słonecznikowego
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 15 g masła
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka cukru
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku przepis pana Makłowicza:
- Najlepsza fasolka po bretońsku według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc.
- Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Wody pewnie trzeba będzie dolewać, żeby fasola cały czas była przykryta. Z solą trzeba uważać, bo zwykle boczek jest mocno posolony.
- Gdy boczek zmięknie, a fasola się już ugotuje odparować trzeba nadmiar wody, jeśli takowy powstanie.
- Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli, czosnku, pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Wszystko podsmażamy do miękkości.
- Dokładamy pokrojoną kiełbasę, na to wszystko koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystko dalej smażymy, aż kiełbasa będzie miękka.
- Dolewamy wody, żeby uzyskać gęsty sos.
- Następnie łączymy całość z fasolą i dodajemy przyprawy, w tym cukier, jak ktoś lubi. Warto pamiętać o cząbrze, który ma ułatwiać trawienie fasoli.
- Fasolkę po bretońsku gotujemy następnie około pół godziny na delikatnym ogniu.
- Fasolka po bretońsku Makłowicza gotowa - podajemy z natką pietruszki. Ja nie dodaję masła, ale można dodać.
Smacznego!
Autor: Sis
Polecamy również
Fasolka po bretońsku - prosty przepis
Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w pr...Smaczna fasolka po bretońsku
Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych po...Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz
Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich...Fasolka na szybko z cebulą i parówką.
Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szyb...Fasolka inaczej niż po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Czasami trzeb urozmaicić tradycyjne dania, dlatego postanowiłam to zrobić z fasolką, kt...Zobacz więcej przepisów na: