Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Ocena:

49 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Tradycyjna i smaczna fasolka po  bretońsku. Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć w zanadrzu, na pewno się przyda.

Składniki:

  • 1 paczkę fasoli piękny jaś (dużej)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,75 kg kiełbasy (rodzaj to wybór indywidualny) ja dodałam podwawelską
  • 0,35 kg boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 cebule duże
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Przepis na fasolkę po bretońsku w kilku krokach:

  1. Najpierw fasolę dokładnie myjemy, wlewamy wodę i moczymy ją przez całą noc.
  2. Następnego dnia fasolę gotujemy w wodzie, a kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Kiełbasę i cebulę smażymy na małym ogniu razem z cebulą i dodajemy do fasolki, gdy jest już prawie dogotowana. Wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawy czyli troszkę majeranku, soli i pieprzu.
  4. W 0,5 szklance wody rozrabiamy 1 dużą łyżkę mąki pszennej. Dobrze rozrobioną wlewamy do fasolki aby zagęścić fasolkę. Gotujemy przez 10 minut.

Fasolka po bretońsku gotowa. 

Smacznego!

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy