Smaczna fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka po bretońsku

Ocena:

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych potraw. Czy fasolka po bretońsku ma coś wspólnego z Francją? Nie wiem, ale wiem jedno - uwielbiam fasolkę po bretońsku!

Składniki:

  • 0,5 kg  fasoli typu Jaś,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
  • majeranek, listek laurowy, 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku, jak zrobić:

  1. Dzień wcześniej fasolę namoczyć w wodzie a następnie  ugotować ją. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć w prasce, boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w małe  plasterki.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zesmażyć  boczek i  kiełbasę, dodać trochę  mąki, przemieszać i dodać do cebuli.
  3. Ugotowaną fasolę dodać do pozostałych składników , wszystko zalać wodą, dodać majeranek i listek laurowy.
  4. Gotować ok.20  minut wielokrotnie mieszając.
  5. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i odrobiną cukru.
  6. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podawana z pieczywem.

Smacznego :)

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy