Smaczna fasolka po bretońsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
19 Ocen
Ilość porcji: 5
Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych potraw. Czy fasolka po bretońsku ma coś wspólnego z Francją? Nie wiem, ale wiem jedno - uwielbiam fasolkę po bretońsku!
Składniki:
- 0,5 kg fasoli typu Jaś,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
- majeranek, listek laurowy,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku, jak zrobić:
- Dzień wcześniej fasolę namoczyć w wodzie a następnie ugotować ją. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć w prasce, boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w małe plasterki.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zesmażyć boczek i kiełbasę, dodać trochę mąki, przemieszać i dodać do cebuli.
- Ugotowaną fasolę dodać do pozostałych składników , wszystko zalać wodą, dodać majeranek i listek laurowy.
- Gotować ok.20 minut wielokrotnie mieszając.
- Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i odrobiną cukru.
- Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podawana z pieczywem.
Smacznego :)
Autor: Wiktor
Polecamy również
Fasolka po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Pyszna fasolka po bretońsku, która nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista,...Fasolka inaczej niż po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Czasami trzeb urozmaicić tradycyjne dania, dlatego postanowiłam to zrobić z fasolką, kt...Fasolka po bretońsku
Tradycyjna i smaczna fasolka po bretońsku. Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć w zanadrzu, na pewno się prz...Fasolka na szybko z cebulą i parówką.
Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szyb...Typowa fasolka po bretońsku
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólne...Zobacz więcej przepisów na: