Smaczna fasolka po bretońsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
19 Ocen
Ilość porcji: 5
Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych potraw. Czy fasolka po bretońsku ma coś wspólnego z Francją? Nie wiem, ale wiem jedno - uwielbiam fasolkę po bretońsku!
Składniki:
- 0,5 kg fasoli typu Jaś,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
- majeranek, listek laurowy,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku, jak zrobić:
- Dzień wcześniej fasolę namoczyć w wodzie a następnie ugotować ją. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć w prasce, boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w małe plasterki.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zesmażyć boczek i kiełbasę, dodać trochę mąki, przemieszać i dodać do cebuli.
- Ugotowaną fasolę dodać do pozostałych składników , wszystko zalać wodą, dodać majeranek i listek laurowy.
- Gotować ok.20 minut wielokrotnie mieszając.
- Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i odrobiną cukru.
- Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podawana z pieczywem.
Smacznego :)
Autor: Wiktor
Polecamy również
Fasolka po bretońsku - prosty przepis
Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w pr...Fasolka po bretońsku.
Podejrzewam że dużo osób już zna tą potrawę ale są też osoby początkujące.Fasolka inaczej niż po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku. Czasami trzeb urozmaicić tradycyjne dania, dlatego postanowiłam to zrobić z fasolką, kt...Wspomnieniowa fasolka po bretońsku
Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W d...Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
Fasolka po bretońsku to niezwykle aromatyczna, jednoskładnikowa potrawa. Sycąca i nie wymagająca większej praktyki kulin...Zobacz więcej przepisów na: