Typowa fasolka po bretońsku

Typowa fasolka po bretońsku

Ocena:

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.

 

Składniki:

  • 40 dag fasoli Jaś 
  • 30 dag kiełbasy 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
  • majeranek 
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Fasolka po bretońsku - pyszny przepis. Oto, jak robimy:
  2. Fasolkę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. 
  3. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie do miękkości. 
  4. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na oliwie. 
  5. Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku. 
  6. Wszystko zagotować. 
  7. Gotową fasolkę podawać na gorąco z pieczywem.

Fasolka po bretońsku  gotowa. Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy