Faworki karnawałowe

Faworki karnawałowe

Ocena:

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Kiedy nadchodzi karnawał myślę o faworkach. Faworki karnawałowe to mocna pozycja w mojej kuchni. Lekkie, chrupiące i delikatne faworki karnawałowe cieszą się powodzeniem w moim domu, a przyjaciele, też chętnie się nimi raczą, nie gardząc wersją “na wynos”:) Faworki karnawałowe to mój hit!

Składniki:

  • gęsta śmietana 18% - 3 łyżki
  • mąka - 1,5 szklanki
  • żółtko - 3
  • masło - 50 g
  • proszek do pieczenia - maks. ½ opakowania
  • sól - szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jeżeli masz ochotę na faworki karnawałowe, oto przepis:

  1. W misce wymieszaj mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Wyrabiaj solidnie ciasto.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto (na powierzchni posypane mąką).
  4. Wykrawaj faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości.
  5. Natnij pasek na środku na długość 5 cm i przełóż jeden koniec, tak, by uformować faworka.
  6. Smaż faworki na głębokim tłuszczu, wkładaj po kilka sztuk na raz do tłuszczu.

Kiedy rozgrzewasz w garnku tłuszcz, sprawdź, czy jest on wystarczająco gorący:  

jeżeli ciasto wypłynie na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Polecam faworki karnawałowe - smacznego!

 

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy