Indyk na zielonej łące

Indyk na zielonej łące

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik.  Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

400g fileta z indyka

12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

świeżo zmielony pieprz

tymianek

rozmaryn

zioła prowansalskie

200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)

 

 

Sos:

 

50g liści świeżej bazylii

1 ząbek czosnku

75g orzechów nerkowca

30g migdałów

50g sera żółtego (parmezan)

sól morska

świeżo zmielony pieprz

350g mrożonego zielonego groszku

300ml śmietany 18%

70ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.

2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
do 170°C przez ok. 25 minut.

3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4.  Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.

6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.

 

# Tagi:

Autor: EwelinaP

Polecamy również

indyk-na-zielonej-lace

Indyk na zielonej łące

Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle boga...
filet-indyka-duszona-z-gruszka-i-granatem

Filet indyka duszony z gruszką i granatem

Dziś proponuję przystawkę z piersi indyka duszoną ze słodką gruszką i granatem. To naprawdę ciekawe połączenie smak&oacu...
indyk-po-wegiersku

Indyk po węgiersku.

Potrawa jest bardzo dobra, polecam dobrze doprawić Chili.
indyk-z-grilla

Indyk z grilla

Jeśli lubimy grillowane potrawy, poza sezonem grillowania możemy używać patelni grillowej.
indyk-w-sosie-smietanowo-koperkowym

Indyk w sosie śmietanowo-koperkowym

Błyskawiczne i zdrowe danie

Zobacz więcej przepisów na:

Filet z indyka

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy