Filet z kurczaka pod ziemniaczaną pierzynką
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 7
Pracy trzeba włozyć ale warto żeby gości swych zaskoczyć.
Składniki:
· 2 filety z kurczaka
· Przyprawa do kurczaka
· Sól
· 30 dag pieczarek
· 1 mała cebula
· Olej do smażenia
Składniki na masę ziemniaczaną:
· ½ kg ziemniaków
· 25 dag sera żółtego
· 1 jajko
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
· Pieprz czarny
· sól
Sposób przygotowania:
1. Fileta dzielimy na mniejsze płaty i delikatnie rozbijamy oraz przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, po czym smażymy z obu stron na rozgranym oleju.
2. Piersi usmażone układamy na blaszce wyłożonej papierem.
3. Pieczarki obieramy i smażymy razem z pokrojoną cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym wykładamy na filety.
Robimy masę ziemniaczaną:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Gdy ziemniaki są już dobre studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Wbijamy jajko, dodajemy starty na tarce o dużych oczkach oraz przyprawy.
4. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na pieczarki.
5. Zapiekamy 20 minut w 180 ° C.
# Tagi:
Autor: maalikaa
Polecamy również
Piersi z kokardkami w sosie serowym
Makron z połączeniem z sosem serowym to pyszny szybki obiadFilet z kurczaka pod ziemniaczaną pierzynką
Pracy trzeba włozyć ale warto żeby gości swych zaskoczyć.Słodko ostry kurczak z ryżem
Słodkie jak miód i diabelsko ostreKurczak marchewkowy z makaronem
Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepszaFileciki Jalapeno
Sos jalapeno dodaje filetą wyrazisty smak a jego barwa sparwia że danie wygląda bajecznie.Zobacz więcej przepisów na: