Filet z kurczaka pod ziemniaczaną pierzynką

Filet z kurczaka pod ziemniaczaną pierzynką

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 7

Pracy trzeba włozyć ale warto żeby gości swych zaskoczyć.

Składniki:

·         2 filety z kurczaka

·         Przyprawa do kurczaka

·         Sól

·         30 dag pieczarek

·         1 mała cebula

·         Olej do smażenia

Składniki na masę ziemniaczaną:

·         ½ kg ziemniaków

·         25 dag sera żółtego

·         1 jajko

·         ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

·         Pieprz czarny

·         sól

Sposób przygotowania:

 

1.       Fileta dzielimy na mniejsze płaty i delikatnie rozbijamy oraz przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, po czym smażymy z obu stron na rozgranym oleju.

2.       Piersi usmażone układamy na blaszce wyłożonej papierem.

3.       Pieczarki obieramy i smażymy razem z pokrojoną cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym wykładamy na filety.

Robimy masę ziemniaczaną:

1.       Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

2.       Gdy ziemniaki są już dobre studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3.       Wbijamy jajko, dodajemy starty na tarce o dużych oczkach oraz przyprawy.

4.       Wszystko razem mieszamy i wykładamy na pieczarki.

5.       Zapiekamy 20 minut w 180 ° C.

 

 

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy