Filety z kurczaka po prowansalsku.

Filety z kurczaka po prowansalsku.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Uwielbiam dania które są przyprawione dużą ilością aromatycznych ziół. Mięso i warzywa w ten sposób przyprawione są niezwykle pyszne i aromatyczne. Podane z delikatnym ryżem jaśminowy. Polecam ten pyszny obiad.

Składniki:

Mięsko:

1 podwójny filet z kurczaka

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

rozmaryn suszony

tymianek suszony

zioła prowansalkie

chili pieprz cayenne

 

Dodatkowo:

1 średnia młoda cukinia

2 duże ząbki czosnku

2 duże cebule

6 suszonych pomidorów

8 czarnych oliwek

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

tymianek suszony

rozmaryn suszony

zioła prowansalskie

olej do smażenia

2 woreczki ryżu jaśminowego ( po 10 dag każdy )

Sposób przygotowania:

1. Mieso oczyścić, umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Następnie pokroić tak, żeby otrzymać 4 porcje.

2. Mięso natrzeć olejem i przyprawami, odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.

3. Po tym czasie mięso smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.

4. Warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę i czosnek, dodać cukinię i smażyć do miękkości.

5. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone w paski pomidory suszone, oliwki, koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

6. Ryż jaśminowy ugotować według przepisu na opakowaniu.

7. Na talerze nakładać porcje ryżu, warzyw i mięsa. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy