Kurczak w płatkach migdałowych na sałatce z ogórka, rukoli i granatu

Kurczak w płatkach migdałowych na sałatce z ogórka, rukoli i granatu

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Kurczak w migdałach - potrawę można spożywać na ciepło jako danie główne lub na zimno jak np.przystawkę. Smakuje w obu wydaniach, także polecam mój sprawdzony przepis.

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 sztuka 
  • jajko 1 sztuka 
  • płatki migdałowe 100 gram 
  • ogórek 1/2 sztuki 
  • granat 1/2 sztuki 
  • rukola 1 garść 
  • kiełki lucerny1 sztuka 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak w migdałach sprawdzony przepis w kilku krokach:

  1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na plastry, lekko ubijamy, solimy 
  2. jajko roztrzepać, dosypać  pieprz
  3. płatki migdałowe przesypać na talerz,
  4. rozgrzać tłuszcz
  5. mięso moczyć w jajku, następnie w płatkach migdałowych lekko dociskając, smażyć na złoty kolor
  6. po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową.
  7. rukolę umyć i osuszyć, ogórka obrać i pokroić w grubą kostkę, w naczyniu wymieszać rukolę z ogórkiem, kiełkami i pestkami granatu
  8. Mięso pokroić na porcje i na talerz położyć porcję sałatki i kawałki piersi, posypać kiełkami.

Pyszny kurczak w migdałach na sałatce gotowy!

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy