Flaki domowe


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen

Ilość porcji: 8
Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony, mój, wykorzystywany na Swięta czy inne uroczystości. Także mój sprawdzony przepis na flaki polecam zachować i wykorzystać, gdy zajdzie potrzeba.
Składniki:
- 1 paczka mrożonych flaków
- 80 dag wołowiny rosołowej (pręga, rostbratel lub szponder)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 2 przyprawy do flaków (najlepiej różnych firm)
- 1/3 kostki masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- Liście laurowe, ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na flaki w kilku krokach:
- Poprzedniego dnia gotujemy flaki minimum 3 razy, zmieniając ciągle wodę. Tak, aby flaki straciły swój specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Jeśli 3 razy to za mało, obgotowujemy je nawet do 5 razy.
- Następnego dnia gotujemy z wołowiny i wyłącznie obranych i wypłukanych jarzyn rosół. Dodajemy do niego wyłącznie: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Rosół powinien gotować się minimum 2 godziny żeby nasz wywar był mocno esencjonalny.
- Rosół przecedzamy do drugiego garnka. Natomiast jarzyny po wystudzeniu ucieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do rosołu. Nie dodajemy pora. Ugotowane mięso z wołowiny kroimy lub skubiemy na drobne kawałeczki i również wrzucamy do rosołu.
- Na koniec dodajemy obgotowane poprzedniego dnia flaki i przyprawy do flaków (1 w całości i drugiej połowę). Nasze flaki gotujemy jakieś 30-40 minut żeby się dobrze połączyły smaki.
- Punktem kulminacyjnym flaków jest zasmażka do flaków. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy mąkę z masłem żeby nie powstały grudki i smażymy do uzyskania mocno złotego koloru.
- Następnie naszą zasmażką zaprawiamy flaki. Wlewamy ją, najlepiej przez sitko do flaków i mieszamy. Polecam wlewanie zasmażki przez sitko, szczególnie początkującym, żeby zasmażka nie zwarzyła się w zupie, bo wtedy całe flaki nie będą się nadawały do niczego. Z sitkiem na pewno się udadzą. Nawet jeżeli się zwarzy mąka w sitku to należy do sitka dolewać wywar z flaków i przecierać zasmażkę przez sitko do flaków.
- Gorące domowe flaki podajemy najlepiej z pieczywem.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: basia
Polecamy również

Kurczakowe Flaki
Polecam naprawdę są pyszne no i zawsze coś nowego.
Flaki domowe
Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony...
Flaki z udek z kurczaka
Sprawdzony przepis na flaki. Gdy ktoś nie lubi flaków, proszę spróbować takiej wersji. Na pewno zasmakuje...
Przepis na flaki po warszawsku
Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś...
Flaki
Flaki to tradycyjna potrawa z oczyszczonych żółądków wołowych dość mocno doprawiona.Zobacz więcej przepisów na:
Flaki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.