Przepis na flaki po warszawsku


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
11 Ocen

Ilość porcji: 4
Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych
- włoszczyzna 40 dkg
- 50 dkg kości wołowych
- 6 dkg tłuszczu do smażenia
- 3 dkg mąki
- 5 dkg żółtego, twardego sera
- imbir mielony
- majeranek
- gałka muszkatołowa mielona
- papryka mielona
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na flaki po warszawsku w kilku krokach:
- Jeśli flaki nie są oczyszczone to musimy to sami zrobić i najpierw starannie czyścimy nożem, płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie, następnie posypujemy solą i starannie szorujemy szczoteczką i znowu płuczemy kilka razy.
- Po umyciu zalewamy zimną wodą, gotujemy, a następnie po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
- Włoszczyznę płuczemy.
- Gdy nie używamy np bulionu z kostki, to musimy teraz przygotować wywar na kościach, które płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy wywar.
- Po ugotowaniu odlewamy 0,5 l, wyjmujemy kości a do pozostałego wywaru dodajemy flaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy połowę włoszczyzny.
- Flaki gotujemy dosyć długo, bo około 4h.
- Pozostałą część włoszczyzny kroimy i na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, po dodaniu niedużej ilości wody, dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
- Gdy flaki już są miękkie, to wyjmujemy, studzimy je i kroimy w cieniutkie paski.
- Wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy warzywa i jeszcze gotujemy.
- Robimy zasmażkę: na natłuszczonej patelni rumienimy mąkę, dodajemy do mąki dolane wczesniej 0.5 l wywaru, gotujemy i dodajemy do garnka z flakami. Całośc ma mieć konsystencję dosyć gęstej zupy.
- Przyprawiamy pieprzem, solą, gałka muszkatołową i majerankiem.
- Flaki po warszawsku prawie gotowe. Jeszcze ścieramy ser i wykładamy obok talerza z imbirem i papryką, żeby każdy mógł sobie doprawić i dodać do smaku.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marek
Polecamy również

Kurczakowe Flaki
Polecam naprawdę są pyszne no i zawsze coś nowego.
Przepis na flaki po warszawsku
Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś...
Flaki z udek z kurczaka
Sprawdzony przepis na flaki. Gdy ktoś nie lubi flaków, proszę spróbować takiej wersji. Na pewno zasmakuje...
Flaki domowe
Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony...
Flaki
Flaki to tradycyjna potrawa z oczyszczonych żółądków wołowych dość mocno doprawiona.Zobacz więcej przepisów na:
Flaki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.