Przepis na gęś po staropolsku
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
180 Ocen
Ilość porcji: 4
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
- cała młoda gęś - ok. 4 kg
- ziemniaków - 1 kg
- sól
- majeranek
- woda
Sposób przygotowania:
A oto przepis na gęś pieczona po staropolsku:
- Wymytą gęś posolić w środku, na zewnątrz i natrzeć majerankiem.
- Obrać ziemniaki, pokroić i doprawić solą i majerankiem.
- Następnie włożyć surowe ziemniaki do środka, związać.
- Piec ok. 3 godziny w temperaturze 180°C, co godzinę zlać trochę wytopionego tłuszczu i polewać wodą (pół szklanki).
- Czynność powtórzyć ok. 3 - 4 razy, aż skórka się zrumieni i ziemniaki w środku zmiękną.
Gęś pieczona po staropolsku jest bardzo smaczna i syta. Wbrew opiniom, gęś pieczona nie musi być tłusta, a w porównaniu z drobiem, często naszpikowanym chemią, może wręcz stanowić świetną propozycję dla kogoś, kto zwraca uwagę na zdrową żywność! Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również
Udka gęsie pieczone w cydrze z jabłkowym puree
Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwie...Gęś pieczona z jabłkami
Gęsina powraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem i doskonale uzasadnia zai...Przepis na gęś po staropolsku
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysma...Gęś pieczona w całości według mojej babci
Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spr...Zobacz więcej przepisów na: