Gołąbki z mięsem

Gołąbki z mięsem

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też gołąbki nie są przez nas szykowane znowu tak często. Wymagają pracy i oddają nam tyle radości podczas jedzenia, że wiemy, że należy od czasu do czasu gołąbki przygotować.

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 0,25 dag ryżu
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 kostka rosołowa 
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbki - jak zrobić:

  1. W dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą obgotowujemy kapustę do momentu aż wierzchnie liście staną się miękkie i odkrawamy je sukcesywnie.
  2. Następnie przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka wsypujemy ryż i dodajemy do niego łyżkę oleju, 2 szklanki osolonej wody i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (100 stopni) w celu uparowania (ok.30-40 minut). Następnie dodajemy ryż do mięsa mielonego i dodajemy sól i pieprz. Uzyskany farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki (na kształt koperty).
  3. Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku i gotujemy z dodatkiem wody z kostką rosołową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi jakieś 2 godziny.
  4. W osobnym rondelku zagotowujemy szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zaprawiamy śmietaną. Sos do naszych gołąbków gotowy.
  5. Gołąbki gorące wyjmujemy na talerz i polewamy obficie sosem pomidorowym.

Palce lizać.

Smacznego!

Autor: Barbara

Polecamy również

golabki-z-dodatkiem-sera-zoltego

Gołabki z dodatkiem sera żółtego

Gołąbki są pyszne warto spróbować  moja córka innych nie chce jeśc.
golabki-z-kasza-perlowa

Gołąbki z kaszą perłową

dziś zrobiłam gołąbki z mięsem mielonym i kaszą perłową ,smakują rewelacyjnie .Polecam
ulubione-golabki

Ulubione gołąbki

Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...
golabki-babci-hani

Gołąbki babci Hani

Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...
golabki-z-miesem

Gołąbki z mięsem

Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też go...

Zobacz więcej przepisów na:

Gołąbki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy