Gołąbki z mięsem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen

Ilość porcji: 6
Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też gołąbki nie są przez nas szykowane znowu tak często. Wymagają pracy i oddają nam tyle radości podczas jedzenia, że wiemy, że należy od czasu do czasu gołąbki przygotować.
Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 0,25 dag ryżu
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 kostka rosołowa
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Gołąbki - jak zrobić:
- W dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą obgotowujemy kapustę do momentu aż wierzchnie liście staną się miękkie i odkrawamy je sukcesywnie.
- Następnie przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka wsypujemy ryż i dodajemy do niego łyżkę oleju, 2 szklanki osolonej wody i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (100 stopni) w celu uparowania (ok.30-40 minut). Następnie dodajemy ryż do mięsa mielonego i dodajemy sól i pieprz. Uzyskany farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki (na kształt koperty).
- Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku i gotujemy z dodatkiem wody z kostką rosołową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi jakieś 2 godziny.
- W osobnym rondelku zagotowujemy szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zaprawiamy śmietaną. Sos do naszych gołąbków gotowy.
- Gołąbki gorące wyjmujemy na talerz i polewamy obficie sosem pomidorowym.
Palce lizać.
Smacznego!
Autor: Barbara
Polecamy również

Gołabki z dodatkiem sera żółtego
Gołąbki są pyszne warto spróbować moja córka innych nie chce jeśc.
Gołąbki z kaszą perłową
dziś zrobiłam gołąbki z mięsem mielonym i kaszą perłową ,smakują rewelacyjnie .Polecam
Ulubione gołąbki
Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...
Gołąbki babci Hani
Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...
Gołąbki z mięsem
Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też go...Zobacz więcej przepisów na:
Gołąbki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.