Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszło bardzo smaczne danie. Polecam ten przepis.

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Przepis na gołąbki z młodej kapusty i ryżu:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i płuczemy.
  2. Do dużego garnka nalewamy gorącej wody, dodajemy łyżkę octu ( Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać. Ocet nie wpłynie na smak kapusty). Wkładamy kapustę i gotujemy kilka minut zdejmując kolejne liście. Następnie z miękkich liści ścinamy nożem zgrubienia.
  3. Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie osączamy, następnie wyjmujemy z woreczków. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i rumienimy na oleju, następnie dodajemy do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła. Dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
  4. Na liście nakładamy porcje ryżu i zwijamy gołąbki.
  5. Gołąbki układamy w garnku, podlewamy gorącą wodą , tak około pół szklanki, dodajemy masło i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec duszenia gołąbki oprószamy solą i pieprzem.

Gołąbki z młodej kapusty podajemy od razu gorące z dowolnym sosem. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy