Gołąbki z młodej kapusty i ryżu
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszło bardzo smaczne danie. Polecam ten przepis.
Składniki:
- 3 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
Przepis na gołąbki z młodej kapusty i ryżu:
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i płuczemy.
- Do dużego garnka nalewamy gorącej wody, dodajemy łyżkę octu ( Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać. Ocet nie wpłynie na smak kapusty). Wkładamy kapustę i gotujemy kilka minut zdejmując kolejne liście. Następnie z miękkich liści ścinamy nożem zgrubienia.
- Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie osączamy, następnie wyjmujemy z woreczków. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i rumienimy na oleju, następnie dodajemy do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła. Dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
- Na liście nakładamy porcje ryżu i zwijamy gołąbki.
- Gołąbki układamy w garnku, podlewamy gorącą wodą , tak około pół szklanki, dodajemy masło i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec duszenia gołąbki oprószamy solą i pieprzem.
Gołąbki z młodej kapusty podajemy od razu gorące z dowolnym sosem. Smacznego:)
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Ulubione gołąbki
Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...Gołabki z dodatkiem sera żółtego
Gołąbki są pyszne warto spróbować moja córka innych nie chce jeśc.Gołąbki
tradycyjna potrawa ale zarazem jaka dobra.Gołąbki babci Hani
Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...Gołąbki z młodej kapusty i ryżu
Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszł...Zobacz więcej przepisów na: