Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 4
Gołąbki to ulubione danie mojej rodziny, a w tej wersji najbardziej nam smakują. Syte i pyszne. Polecam.
Składniki:
30 dag ryżu
1 średnia główka młodej kapusty
35 dag dobrej jakościowo kiełbasy
2 cebule
pół szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 łyżka octu 10 %
Składniki na sos:
1 szklanka bulionu warzywnego
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
1 szklanka śmietany 12 %
2 łyżki przecieru pomidorowego
koperek ( według uznania )
1 płaska łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować kapustę: Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z octem i włożyć kapustę. Następnie gotować, aż liście zmiękną, stopniowo zdejmować je z główki. Liście wystudzić i nożem ściąć zgrubienia.
2. Przygotować farsz: Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie dokładnie osączyć z wody i przełożyć do miski. Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę również obrać i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Najpierw cebulę usmażyć na oleju do miękkości i zrumieninia, dodać kiełbasę i chwilę przesmażyć. Przełożyć do ryżu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać i przykryć szczelnie pokrywką. Odstawić na chwilę, żeby ryż się zaparzył.
3. Następnie na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki.
4. Tak przygotowane gołąbki układać w garnku, na spód dać masło, wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić do miękkości kapusty.
5. Przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie przesmażyć ja na maśle, ale nie zrumienić, wlać gorący bulion i dusić do miękkości. Makę wymieszeać z niewielką ilością zimnej wody, dodać śmietanę i dokładnie połączyć. Do cebuli dać przecier pomidorowy, wlać śmietanę i zagotować przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
6. Na talerze nakładać gorące gołąbki, sos pomidorowy i posypywać posiekanym koperkiem. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Gołąbki domowe
Kto z nas nie lubi domowych potraw, takich, jak np. gołąbki? Idę o zakład, że wszyscy lubią :) Pomimo, że pracochłonną p...
Gołąbki
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza tru...
Gołąbki z młodej kapusty
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze go...
Ulubione gołąbki
Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...
Gołąbki
tradycyjna potrawa ale zarazem jaka dobra.Zobacz więcej przepisów na:
Gołąbki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.