Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak również gołąbki z dodatkiem pieczarek. Takie gołąbki dobrze komponują się w zestawie i podnoszą walory smakowe potrawy.

Składniki:

  • 1 biała kapusta 
  • 1 szklanka ryżu
  • 25 dag mielonej wieprzowiny (biodrówki)
  • 30 dag pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 śmietana
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pieczarkami:

  1. W osolonej wodzie obgotowujemy kapustę do miękkości wierzchnich liści i stopniowo je zdejmujemy. Liście studzimy (możemy odkroić zgrubiałe łodyżki).
  2. Parujemy ryż w 2 szklankach osolonej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Teraz czas na farsz. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, wypłukane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki, połowę posiekanej natki pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Każdy liść dość obficie faszerujemy nadzieniem mięsno - pieczarkowym i zawijamy.
  5. Gołąbki układamy ściśle w garnku i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy ok. godzinę podlewając wodą i dodając przyprawy, pokruszone suszone grzyby i sos sojowy.
  6. Gołąbki można podać ze śmietaną. Gołąbki odmienne niż tradycyjne, ale równie smaczne. 

Smacznego

Autor: basia

Polecamy również

golabki-bez-zawijania

Gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki - jak ja uwielbiam tą wersję gołąbków! Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym i pomidorowy...
dolmadakia-czyli-golabki-z-liscmi-winogron

Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne,...
golabki-z-dodatkiem-sera-zoltego

Gołabki z dodatkiem sera żółtego

Gołąbki są pyszne warto spróbować  moja córka innych nie chce jeśc.
ulubione-golabki

Ulubione gołąbki

Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...
golabki-z-dorsza

Gołąbki z dorsza

Przepis na gołąbki. Oto pyszne gołąbki z dorsza i kaszą jęczmienną w liściach z białej kapusty. Pyszny obiad, pyszne goł...

Zobacz więcej przepisów na:

Gołąbki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy