Gołąbki

Gołąbki

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

tradycyjna potrawa ale zarazem jaka dobra.

Składniki:

·         1  główka kapusty włoskiej

·         ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·         1 torebka ryżu

·         2 szt. marchewki

·         Sól

·         Majeranek

·         Jajko

·         Vegeta

·         Przecier pomidorowy

·         1  główka kapusty włoskiej

·         ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·         1 torebka ryżu

·         2 szt. marchewki

·         Sól

·         Majeranek

·         Jajko

·         Vegeta

·         Przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

1.       Kapustę parzymy, wyjmujemy liście, grubszą część łodygi radziłabym usunąć żeby później lepiej się zawijały.

2.       Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy po ugotowaniu.

3.       Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo robimy z serem.

4.       Do miski wkładamy mięso, ryż, wbijamy całe jajko, marchew, ser, przyprawiamy majerankiem oraz solą.

5.       Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

6.       Do Brytfanny wlewamy trochę wody dodajemy Vegetę oraz  przecier pomidorowy i gotujemy.

7.       W tym czasie na liście kapusty nakładamy mięso i zawijamy, liście najlepiej ponakłuwać w kilku miejscach.

8.       Gołąbki układamy ciasno w Brytfance i gotujemy około 40 minut.

9.       Zalewamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy.

10.   Podajemy  z ziemniakami.

11.   Smacznego.

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy również

golabki-bez-zawijania

Gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki - jak ja uwielbiam tą wersję gołąbków! Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym i pomidorowy...
golabki-z-pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak r&oa...
golabki9

Gołąbki

Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza tru...
dolmadakia-czyli-golabki-z-liscmi-winogron

Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron

Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne,...
golabki11

Gołąbki

tradycyjna potrawa ale zarazem jaka dobra.

Zobacz więcej przepisów na:

Gołąbki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy