Ulubione gołąbki

Ulubione gołąbki

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest zbyt mała na gołąbki, ale już późniejsza nadaje się świetnie i gołąbki są wówczas najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 2 główki młodej i dużej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ryżu
  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 kostki rosołowe
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • odrobina bazylii do sosu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Jak robimy gołąbki:

  1. Aby wykonać gołąbki kilka czynności musimy wykonać prawie w tym samym czasie. Najpierw w lekko posolonej wodzie obgotowujemy do obie kapusty i systematycznie zdejmujemy wierzchnie liście. Odstawiamy liście do wystudzenia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. W tym celu mieszamy mięso mielone z uparowanym wcześniej ryżem (2 szklanki ryżu zagotowujemy w 4 szklankach osolonej wody), jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Następnie na każdy liść nakładamy 2 łyżki stołowe farszu i zawijamy koperty.
  4. Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem (2 kostki rosołowe zagotowane z 4 litrami wody) i gotujemy 30-40 minut.
  5. Do garnka dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę bazylii.
  6. Na koniec dodajemy koncentrat i sos zaprawiamy mąką.
  7. Po 15 minutach od zaprawienia sosu gołąbki są gotowe.

 

Smacznego życzę!

Autor: Magda

Polecamy również

golabki-babci-hani

Gołąbki babci Hani

Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...
golabki-z-kasza-perlowa

Gołąbki z kaszą perłową

dziś zrobiłam gołąbki z mięsem mielonym i kaszą perłową ,smakują rewelacyjnie .Polecam
golabki9

Gołąbki

Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Uwielbiam je i mogę jeść b często. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza tru...
golabki-z-miesem

Gołąbki z mięsem

Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też go...
golabki-z-pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak r&oa...

Zobacz więcej przepisów na:

Gołąbki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy