Grzyby mrożone
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 1
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np. do zup, sosów, sałatek
Składniki:
- dowolne grzyby
- olej
- sól
- cukier
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na mrożone grzyby:
- Grzyby dokładnie oczyścić, ale nie myć. Pokroić w cząstki, mniej więcej takiej samej wielkości.
- Udusić je w garnku z przyprawami (ilość przypraw nieduża) na niewielkiej ilości oleju, stale mieszając drewnianą łyżką.
- Kiedy grzyby zaczną się błyszczeć, a cukier się rozpuści, zakończyć duszenie.
- Po wystygnięciu grzyby przełożyć do plastikowych pudełek i zamrozić.
Grzyby mrożone można przechowywać do 12 miesięcy.
Autor: marta625
Polecamy również
Grzyby marynowane
Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i...Marynowane grzyby słodko-kwaśne
Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są g...Grzyby w occie na zimę
Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w l...Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....Gąski ( Grzyby) marynowane
Sezon Grzybowy trzeba wykorzystać.Zobacz więcej przepisów na: