Grzyby mrożone

Grzyby mrożone

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np. do zup, sosów, sałatek

Składniki:

  • dowolne grzyby
  • olej
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na mrożone grzyby:

  1. Grzyby dokładnie oczyścić, ale nie myć. Pokroić w cząstki, mniej więcej takiej samej wielkości.
  2. Udusić je w garnku z przyprawami (ilość przypraw nieduża) na niewielkiej ilości oleju, stale mieszając drewnianą łyżką.
  3. Kiedy grzyby zaczną się błyszczeć, a cukier się rozpuści, zakończyć duszenie.
  4. Po wystygnięciu grzyby przełożyć do plastikowych pudełek i zamrozić.

Grzyby mrożone można przechowywać do 12 miesięcy.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy