Grzyby w occie na zimę
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
22 Ocen
Ilość porcji: 8
Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w leniwą niedzielę :) A później czas na marynowane grzyby. Bo nie ma to jak grzyby w occie jako przystawka np na świąteczny stół :) Przepis na grzyby w occie jest łatwy, więc do dzieła!
Składniki:
- kilogram grzybów najlepiej prawdziwki
- sól
- woda do zalania w garnku i gotowania
- Zalewa octowa do marynowanych grzybów:
- ok. pół szklanki octu
- łyżka soli
- dwie szklanki wody
- pieprz
- łyżeczka cukru
- pieprz
- łyżeczka gorczycy
- dwa liście laurowe
- trzy ziarnka ziela angielskiego
- dwie nieduże cebule
Sposób przygotowania:
Przepis na grzyby w occie w kilku krokach:
- Staram się zbierać małe grzyby (choć oczywiście zbiera się to co jest :), ale małe smakują najlepiej) i po przyjsciu z grzybobrania zabieram sie za nasze grzyby w occie.
- Oczyszczam grzyby, myję, kroję i obgotowuję w niedużej ilosci posolonej wody przez około 10 minut.
- W tzw. międzyczasie, gdy grzyby się obgotowują, przygotowuję zalewę octową. Obieram i kroję w piórka cebule i wrzucam je do garnka z wodą, octem oraz przyprawami. Całość gotuję.
- Gdy grzyby już są obgotowane to płuczę je pod bieżącą, zimną wodą i upycham w słoiczkach. Pamiętajmy, ze słoiczki trzeba wcześniej przygotować czyli w moim przypadku wyparzyć.
- Zalewam gorącą zalewą octową grzyby w słoikach i dokładnie zamykam.
- Teraz pora na spasteryzowanie, więc w dużym garnku układam słoiczki do góry dnem i gotuję tak z kwadrans.
- Pora na ostygnięcie i do piwnicy czy spiżarki, żeby czekały na swoją porę :)
Prawda, zę przepis na grzyby w occie nie taki straszny? :) Więc do dzieła i smacznego!
Autor: Magdalena
Polecamy również
Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....Marynowane prawdziwki
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowa...Grzyby marynowane
Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i...Podgrzybki w marynacie korzennej
Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzy...Gąski ( Grzyby) marynowane
Sezon Grzybowy trzeba wykorzystać.Zobacz więcej przepisów na: