Grzyby w occie na zimę

Grzyby w occie na zimę

Ocena:

22 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w leniwą niedzielę :) A później czas na marynowane grzyby. Bo nie ma to jak grzyby w occie jako przystawka np na świąteczny stół :) Przepis na grzyby w occie jest łatwy, więc do dzieła!

Składniki:

  • kilogram grzybów najlepiej prawdziwki
  • sól
  • woda do zalania w garnku i gotowania
  • Zalewa octowa do marynowanych grzybów:
  • ok. pół szklanki octu
  • łyżka soli
  • dwie szklanki wody
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • łyżeczka gorczycy
  • dwa liście laurowe
  • trzy ziarnka ziela angielskiego
  • dwie nieduże cebule

Sposób przygotowania:

Przepis na grzyby w occie w kilku krokach:

  1. Staram się zbierać małe grzyby (choć oczywiście zbiera się to co jest :), ale małe smakują najlepiej) i po przyjsciu z grzybobrania zabieram sie za nasze grzyby w occie.
  2. Oczyszczam grzyby, myję, kroję i obgotowuję w niedużej ilosci posolonej wody przez około 10 minut.
  3. W tzw. międzyczasie, gdy grzyby się obgotowują, przygotowuję zalewę octową. Obieram i kroję w piórka cebule i wrzucam je do garnka z wodą, octem oraz przyprawami. Całość gotuję.
  4. Gdy grzyby już są obgotowane to płuczę je pod bieżącą, zimną wodą i upycham w słoiczkach. Pamiętajmy, ze słoiczki trzeba wcześniej przygotować czyli w moim przypadku wyparzyć.
  5. Zalewam gorącą zalewą octową grzyby w słoikach i dokładnie zamykam.
  6. Teraz pora na spasteryzowanie, więc w dużym garnku układam słoiczki do góry dnem i gotuję tak z kwadrans.
  7. Pora na ostygnięcie i do piwnicy czy spiżarki, żeby czekały na swoją porę :)

Prawda, zę przepis na grzyby w occie nie taki straszny? :) Więc do dzieła i smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy