Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Ocena:

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  

Składniki:

  • grzyby
  • sól

Do każdego słoika:

  • cebula - 1 plaster
  • listek laurowy - 2-3 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • czarny pieprz -  3 ziarenka

Marynata:

  • ocet - 450 ml
  • woda - 50 ml
  • cukier - ½ kg

Sposób przygotowania:

A oto przepis na grzyby w marynacie słodko-kwaśnej w kilku krokach:

  1. Oczyść i umyj grzyby.
  2. Przełóż grzyby do garnka, zalej wodą i przypraw solą.
  3. Gotuj grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
  4. W tym czasie, do czystych i wyparzonych słoików włóż na dno plasterek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
  5. Wymieszaj składniki zalewy, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj i odstaw.
  6. Odcedź grzyby i wkładaj gorące do słoików.
  7. Zalej grzyby gorącą zalewą, mocno dokręć wieczka i ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Mamy grzyby marynowane.

Pora grzybobrania jeszcze trwa. Nie czekaj więc dłużej i poszukaj grzybów, które w słodko-kwaśnej marynacie będą smakować doskonale. A w zimę, gdy się otworzy takie grzyby marynowane ... ech, delicje... :)

Smacznego!

 

Autor: Mika

Polecamy również

grzyby-marynowane3

Grzyby Marynowane

Sezon grzybowy
grzyby-marynowane2

Grzyby marynowane

Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i...
grzyby-mrozone

Grzyby mrożone

Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....
marynowane-prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowa...
grzyby-marynowane1

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Poniżej mój przepis na...

Zobacz więcej przepisów na:

Grzyby marynowane

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy