Marynowane grzyby słodko-kwaśne


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
19 Ocen

Ilość porcji: 0
Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!
Składniki:
-
grzyby
-
sól
Do każdego słoika:
-
cebula - 1 plaster
-
listek laurowy - 2-3 szt.
-
ziele angielskie - 3 ziarenka
-
czarny pieprz - 3 ziarenka
Marynata:
-
ocet - 450 ml
-
woda - 50 ml
- cukier - ½ kg
Sposób przygotowania:
A oto przepis na grzyby w marynacie słodko-kwaśnej w kilku krokach:
-
Oczyść i umyj grzyby.
-
Przełóż grzyby do garnka, zalej wodą i przypraw solą.
-
Gotuj grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
-
W tym czasie, do czystych i wyparzonych słoików włóż na dno plasterek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
-
Wymieszaj składniki zalewy, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj i odstaw.
-
Odcedź grzyby i wkładaj gorące do słoików.
-
Zalej grzyby gorącą zalewą, mocno dokręć wieczka i ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Mamy grzyby marynowane.
Pora grzybobrania jeszcze trwa. Nie czekaj więc dłużej i poszukaj grzybów, które w słodko-kwaśnej marynacie będą smakować doskonale. A w zimę, gdy się otworzy takie grzyby marynowane ... ech, delicje... :)
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również

Grzyby Marynowane
Sezon grzybowy
Grzyby marynowane
Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i...
Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....
Marynowane prawdziwki
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowa...
Grzyby marynowane
Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Poniżej mój przepis na...Zobacz więcej przepisów na:
Grzyby marynowane

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.