Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i  świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.

Składniki:

  • prawdziwki (najlepiej mniejsze) - 0,5 kg
  • sól

Marynata:

  • szalotka - 1 szt.
  • listek laurowy - 4 szt.
  • ziele angielskie - 6 kulek
  • pieprz kolorowy - 6 ziarnek
  • woda - 2 szklank
  • miód - 5 łyżek
  • ocet - ½ szklanki
  • sól - ½  łyżki
  • gorczyca - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

A oto moja sekretna receptura na grzyby marynowane, jakimi są marynowane prawdziwki:

  1. Grzyby oczyszczam, wrzucam do osolonej wody i gotuję ok. 10-15 minut.
  2. W osobnym naczyniu przygotowuję marynatę
  3. Do wody wrzucamy pokrojoną w plasterki szalotkę, liście laurowe, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, sól i miód.
  4. Kiedy wszystko się zagotuje dolewam ocet i jeszcze  przez chwilę podgrzewam.
  5. Następnie odcedzam grzyby, przekładam je do słoików i zalewamy gorącą marynatą. S
  6. Na koniec szczelnie zamykam słoiki i kładę do góry dnem, by  się  zassały.

Marynowane prawdziwki według tego przepisu to prawdziwy smakołyk na moim stole. Jeżeli jednak nie mieliście szczęścia znaleźć w lesie prawdziwków, możecie zamarynować według tego przepisu inne gatunki grzybów. Nie ukrywam jednak, że to marynowane prawdziwki są według mnie najlepsze! Choć inne grzyby marynowane  też są wspaniałe :)

Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy również

grzyby-marynowane1

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Poniżej mój przepis na...
grzyby-marynowane3

Grzyby Marynowane

Sezon grzybowy
podgrzybki-w-marynacie-korzennej

Podgrzybki w marynacie korzennej

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzy...
gaski-grzyby-marynowane

Gąski ( Grzyby) marynowane

Sezon Grzybowy trzeba wykorzystać.
grzyby-mrozone

Grzyby mrożone

Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....

Zobacz więcej przepisów na:

Grzyby marynowane

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy