Marynowane prawdziwki


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen

Ilość porcji: 0
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Składniki:
-
prawdziwki (najlepiej mniejsze) - 0,5 kg
-
sól
Marynata:
-
szalotka - 1 szt.
-
listek laurowy - 4 szt.
-
ziele angielskie - 6 kulek
-
pieprz kolorowy - 6 ziarnek
-
woda - 2 szklank
-
miód - 5 łyżek
-
ocet - ½ szklanki
-
sól - ½ łyżki
-
gorczyca - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
A oto moja sekretna receptura na grzyby marynowane, jakimi są marynowane prawdziwki:
- Grzyby oczyszczam, wrzucam do osolonej wody i gotuję ok. 10-15 minut.
-
W osobnym naczyniu przygotowuję marynatę
-
Do wody wrzucamy pokrojoną w plasterki szalotkę, liście laurowe, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, sól i miód.
-
Kiedy wszystko się zagotuje dolewam ocet i jeszcze przez chwilę podgrzewam.
-
Następnie odcedzam grzyby, przekładam je do słoików i zalewamy gorącą marynatą. S
-
Na koniec szczelnie zamykam słoiki i kładę do góry dnem, by się zassały.
Marynowane prawdziwki według tego przepisu to prawdziwy smakołyk na moim stole. Jeżeli jednak nie mieliście szczęścia znaleźć w lesie prawdziwków, możecie zamarynować według tego przepisu inne gatunki grzybów. Nie ukrywam jednak, że to marynowane prawdziwki są według mnie najlepsze! Choć inne grzyby marynowane też są wspaniałe :)
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Andrzej
Polecamy również

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Poniżej mój przepis na...
Grzyby Marynowane
Sezon grzybowy
Podgrzybki w marynacie korzennej
Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzy...
Gąski ( Grzyby) marynowane
Sezon Grzybowy trzeba wykorzystać.
Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....Zobacz więcej przepisów na:
Grzyby marynowane

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.