Podgrzybki w marynacie korzennej

Podgrzybki w marynacie korzennej

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!

Składniki:

  • nieduże podgrzybki - ½ kg
  • ocet winny z białego wina (do wypełnienia słoików z grzybami)
  • cebule - 2 główki
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto przepis na podgrzybki w marynacie korzennej

  1. Grzyby oczyszczam i dokładnie myję.
  2. Wrzucam je na osolony wrzątek na ok. 20 min. , po czym odcedzam.
  3. Zalewam grzyby octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawiam je na 2 tygodnie.
  4. Osączam i przekładam grzyby do uprzednio wyparzonych słoików, dodaję po plasterku cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry.
  5. Świeży ocet winny zagotowuję z solą i cukrem w proporcji po łyżeczce cukru i soli na litr octu.
  6. Zalewam grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pasteryzuję przez ok. 10 min. Grzyby marynowane gotowe.

Podgrzybki w marynacie korzennej są doskonałą przystawką do zimowych posiłków. Dzięki marynowaniu przez 2 tygodnie mają wyjątkowy smak i aromat.

Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy również

grzyby-marynowane2

Grzyby marynowane

Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i...
marynowane-grzyby-slodko-kwa

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są g...
grzyby-marynowane1

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Poniżej mój przepis na...
grzyby-marynowane3

Grzyby Marynowane

Sezon grzybowy
grzyby-w-occie-na-zime

Grzyby w occie na zimę

Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w l...

Zobacz więcej przepisów na:

Grzyby marynowane

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy