Przepis na gulasz

Przepis na gulasz

Ocena: ★

66 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.

Składniki:

  • szynka wieprzowa lub chuda łopatka - 1 kg
  • cebula - 4
  • czosnek - 2 duże ząbki
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • vegeta - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • listek laurowy - 1
  • pieprz - ½ łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki czubate
  • por - kawałek
  • marchewka - ½
  • olej - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

A oto przepis na gulasz:

  1. Mięso umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem,pokrój w kostkę według uznania.
  2. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni, przełóż na talerz.
  3. Na patelni,obsmaż mięso na złoty kolor, dodaj cebulę,pokrojoną marchewkę,cienko pokrojonego pora.
  4. Zalej wszystko wodą, tak, aby przykryć mięso) i duś pod przykryciem około 15 min na małym ogniu.
  5. Po tym czasie dodaj vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
  6. Duś aż mięsko będzie miękkie.


Pod koniec, dodaj łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zapraw sos gotując jeszcze około 5 min. Podawaj gulasz z pieczywem lub kopytkami. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy