Kaczka pieczona z jabłkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
15 Ocen

Ilość porcji: 4
Jeżeli masz już dosyć kurczaka, polecam pieczoną kaczkę. Moja ulubiona wersja to kaczka pieczona z jabłkami. Kaczka pieczona z jabłkami jest naprawdę prosta w wykonaniu, a smakuje wybornie! Polecam kaczkę pieczoną z jabłkami!
Składniki:
- tuszka kaczki - ok. 2 kg
- majeranek - 1 opakowanie
- sól - 1- 1,5 łyżki
- pieprz
- olej - 5 łyżek
- ocet winny - 3 łyżki
- miód - 1-1,5 łyżki
- jabłko - 3 duże
- olej do natłuszczenia formy - 1-2 łyżki
Sposób przygotowania:
A oto jak wykonuję kaczkę pieczoną z jabłkami:
- Kaczkę myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
- Obficie nacieram solą na zewnątrz i od wewnątrz.
- Z oleju, octu, połowy opakowaniu majeranku, 1 łyżki soli, miodu, a także dużej ilości pieprzu przygotowuję marynatę.
- Dokładnie nacieram nią kaczkę, również od zewnątrz i od wewnątrz.
- Zawijam w folię i pozostawiam na noc, aby dobrze przeszła przyprawami, Jeżeli nie mam czasu, przynajmniej na 2-3 godziny.
- Jabłka obieram i kroję w spore cząstki, mieszam z 1/4 opakowania majeranku i dokładnie nadziewam nimi kaczkę i zszywam, albo spinamy wykałaczkami.
- Delikatnie nacinam boki kaczki, aby tłuszcz swobodnie wypływał.
- Pozostałą częścią majeranku posypuję kaczkę i układam na natłuszczonej blasze piersią do dołu.
- Wstawiam do piekarnika i ustawiam temperaturę na ok. 200 stopni C.
- Po godzinie przekręcam kaczkę na plecki i nacinam skórę na piersi kaczki, a także część między udami a korpusem, aby ułatwić wypływanie tłuszczu.
- Co kilkanaście minut polewam kaczkę tłuszczem, który wytapia się w trakcie pieczenia.
- Gdy skórka będzie już mocno zrumieniona, przykrywam kaczkę folią aluminiową i piekę jeszcze chwilę.
Całkowity czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Możemy uznać, że na każdy kilogram kaczki pieczonej z jabłkami przypada 1 godzina pieczenia. Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Kaczka majerankowa pieczona z jabłkami.
Kaczka pieczona jest niezwykle pyszna,pięknie pachnie majerankiem i jabłkami.Polecam na niedzielny obiad.
Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym
Pierś z kaczki jest miękka, soczysta i bardzo pyszna, podana z kaszą i sosem kurkowy tworzy przepyszne danie:)
Kacze udka pieczone w rękawie
Pieczenie w rękawie pozwala na zachowanie pełni aromatu pieczonych mięs oraz na zastosowanie niewielkiej ilości tłuszczu...
Pieczona kaczka Kasi
Pieczona kaczka nie musi być trudna do zrobienia. Przy minimalnym wysiłku można zjeść cudownie aromatyczną pieczoną kacz...
Kaczka pieczona z jabłkami
Jeżeli masz już dosyć kurczaka, polecam pieczoną kaczkę. Moja ulubiona wersja to kaczka pieczona z jabłkami. Kaczka piec...Zobacz więcej przepisów na:
Kaczka pieczona

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.