Kalafior smażony w cieście.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Tak przygotowany kalafior jest bardzo smaczny, co prawda trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu możemy go przygotować. Pysznie smakuje z ulubionym mięskiem i młodymi ziemniaczkami. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
100 ml mleka
1 jajko
sól do smaku
około 7 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo:
1 średni kalafior
pół szklanki bułki tartej
sól do gotowania
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kalafior podzielić na większe różyczki, następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. Uważać, żeby kalafiora za mocno nie rozgotować.
2. Z podanych składników zmiksować gładkie odpowiedniej gęstości ciasto.
3. Wystudzony kalafior zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać masło, następnie smażyć kalafior na rumiano ze wszystkich stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać.