Kalafior smażony w cieście.

Kalafior smażony w cieście.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tak przygotowany kalafior jest bardzo smaczny, co prawda trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu możemy go przygotować. Pysznie smakuje z ulubionym mięskiem i młodymi ziemniaczkami. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

100 ml mleka

1 jajko

sól do smaku

około 7 łyżek mąki pszennej

 

Dodatkowo:

1 średni kalafior

pół szklanki bułki tartej

sól do gotowania

masło do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kalafior podzielić na większe różyczki, następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. Uważać, żeby kalafiora za mocno nie rozgotować.

2. Z podanych składników zmiksować gładkie odpowiedniej gęstości ciasto.

3. Wystudzony kalafior zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej.

4. Na patelni rozgrzać masło, następnie smażyć kalafior na rumiano ze wszystkich stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy