Karkówka z suszonymi pomidorami

Karkówka z suszonymi pomidorami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillowaniem. Nic bardziej mylnego. Stanowi doskonałe danie obiadowe, zwłaszcza jeśli ją  przygotować w jarzynach i podać z białą kaszą gryczaną. Taka karkówka to niebo w gębie, a suszone pomidory dodają jej tylko charakteru.

Składniki:

  • 6 dużych plastrów karkówki
  • masło klarowane
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • łyżka stołowa gorgonzoli
  • 2 duże cebule
  • 3 średnie marchewki
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • ziele angielskie
  • pół łyżeczki papryki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 0,5l bulionu

Sposób przygotowania:

Przepis na karkówkę w kilku krokach:

  1. Karkówkę smażymy z obu stron na klarowanym maśle. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy wszystkie przyprawy. W tym samym czasie dodajemy gorgonzolę, która powinna się gładko rozpuścić. Całość dusimy 15 minut.
  2. Następnie dodajemy obraną i utartą na tarce, na dużych oczkach, marchewkę, obraną i pokrojoną w półksiężyce cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy jeszcze 20 minut.
  3. Gotową karkówkę podajemy z ugotowaną na sypko białą kaszą gryczaną lub lekko paloną kaszą gryczaną. Można ją również podawać z bagietką czosnkową.

Smacznego :)

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy