Karpatka z galaretką.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 30
Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby przygotować to ciasto, ale warto, bo jest pyszne.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki wody
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
pół szklanki cukru pudru
1 dowolna ulubiona galaretka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do posmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie ciasta: Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, najlepiej mikserem, gotujemy do zgęstnienia. Następnie studzimy.
2. Do wystudzonej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
3. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.
4. Wykonanie masy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy w małą kostkę. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
5. Wystudzone placki przekładamy masą i posypujemy obficie cukrem pudrem.
6. Karpatkę odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Karpatka z kremem cytrynowym
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem. Tradycyjnie robię ją z...
Karpatka
Karpatka, bardzo pyszne ciasto, a jego oczekiwanie jak jest w piekarniku i powstają górki z ciasta jest wspaniałe...
Karpatka
Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta
Karpatka z galaretką
Pyszna alternatywa dla tradycyjnej karpatki! Polecam przepis na karpatkę z galaretką.
Karpatka z galaretką.
Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić,...Zobacz więcej przepisów na:
Karpatka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.