Karpatka z kremem budyniowym


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen

Ilość porcji: 30
Polecam bardzo pyszną karpatkę z kremem budyniowym na podwieczorek. Idealna z filiżanką aromatycznej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag masła lub margaryny
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki wody
Krem:
- 20 dag masła 82 %
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przepis na karpatkę z kremem budyniowym:
- Wodę i masło daję do garnka i zagotowuję, następnie wsypuję mąkę i energicznie mieszam, można to zrobić mikserem, gotuję aż masa będzie jednolita i gęsta. Następnie dokładnie studzę.
- Do przestudzonej masy wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram. Ciasto powinno być gęste i jednolite.
- Następnie ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładam, ani nie smaruję. Ciasta piekę w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut aż będą zrumienione. Studzę w lekko otwartym piekarniku.
- W połowie mleka rozpuszczam budynie. Pozostałe mleko zagotowuję, wlewam budynie i gotuję do zgęstnienia. Dokładnie studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaje stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieram.
- Zimne placki przekładam kremem, oprószam obficie cukrem pudrem i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroję i podaję życząc smacznego.
Karpatka z kremem budyniowym gotowa. Smacznego
Autor: babeczka35
Polecamy również

Karpatka z kremem budyniowym
Polecam bardzo pyszną karpatkę z kremem budyniowym na podwieczorek. Idealna z filiżanką aromatycznej kawy.
Karpatka z kremem cytrynowym
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem. Tradycyjnie robię ją z...
Karpatka
Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta
Karpatka
Karpatka, bardzo pyszne ciasto, a jego oczekiwanie jak jest w piekarniku i powstają górki z ciasta jest wspaniałe...
Karpatka z galaretką.
Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić,...Zobacz więcej przepisów na:
Karpatka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.