Karpatka z kremem cytrynowym


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
11 Ocen

Ilość porcji: 6
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem.
Tradycyjnie robię ją z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości, aromat i zdecydowaną nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.
Składniki:
- Ciasto:
- szklanka wody
- 125 g masła
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 5 jajek
- Krem:
- 4 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- budyń śmietankowy
- sok z połowy cytryny
- kostka masła
Sposób przygotowania:
Karpatka w kilku krokach, przepis na karpatkę:
- Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy a gdy się zagotuje wsypujemy wszystką mąkę. Cały czas gotujemy i mieszamy rozcierając ewentualne grudki.
- Gdy już ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmujemy z ognia. Studzimy.
- Do przestudzonego ciasta kolejno dodajemy jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej i miksujemy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 170 stopni.
- Gotujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Szklankę mleka, jajka, mąkę, cukier, budyń miksujemy. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (jak tradycyjny budyń). Studzimy.
- Masło miksujemy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy. Na koniec miksowania wlewamy sok z połowy cytryny.
- Na jeden blat ciasta wykładamy cały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Karpatka gotowa!
Smacznego!
# Tagi:
Autor: sylwiach
Polecamy również

Karpatka z kremem cytrynowym
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem. Tradycyjnie robię ją z...
Karpatka z galaretką.
Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić,...
Karpatka
Karpatka, bardzo pyszne ciasto, a jego oczekiwanie jak jest w piekarniku i powstają górki z ciasta jest wspaniałe...
Karpatka z kremem budyniowym
Polecam bardzo pyszną karpatkę z kremem budyniowym na podwieczorek. Idealna z filiżanką aromatycznej kawy.
Karpatka
Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrastaZobacz więcej przepisów na:
Karpatka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.