Domowa kawa mrożona

Domowa kawa mrożona

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Gdy lato w pełni jedyna kawa, którą przyswajam to kawa mrożona. Nie komplikuję przepisu na kawę mrożoną, bo po prostu moja, domowa kawa mrożona, to kawa z french pressa, łyżeczka lodów, trochę spienionego mleka oraz kostka lodu. I powstaje pyszna domowa mrożona kawa.

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 50 ml mleka spienionego
  • łyżeczka lodów śmietankowych

Sposób przygotowania:

Domowa kawa mrożona według mojego przepisu:

  1. Najpierw parzymy kawę - do french pressa sypię 2 łyżeczki kawy, zalewamy gorącą wodą (nie zalewam wrzątkiem, odczekuję około 5 minut po zagotowaniu) i parzymy kawę około 10 minut. Po 10 minutach, czasem kwadransie naciskamy tłoczek we french pressie i mamy pyszną czarną kawę. Odstawiamy.
  2. W tym czasie spieniamy mleko oraz wyjmujemy lód z zamrażarki.
  3. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki, dodajemy kostkę lodu, wlewamy spienione mleko a na wierzch nakładamy łyżeczkę lodów. Ja nie słodzę, więc nie używam cukru!

Oto pyszna, domowa kawa mrożona. Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy