Domowe kluski leniwe

Domowe kluski leniwe

Ocena: ★

56 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kluski leniwe - nazywane często pierogi leniwe, choć nie wiem czemu, są bardzo popularne w polskiej kuchni. W zasadzie przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty, a im prostszy tym smaczniejszy. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować za dużo ziemniaków i następnego dnia kluski leniwe przygotowane w domu znikną z talerza niemal błyskawicznie. To pierwszy z moich 3 przepisów na leniwe.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 kostka sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • 5 łyżek bułki tartej
  • ⅓ kostki masła
  • do gotowania: sól i olej

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe w kilku krokach:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy w lodówce do następnego dnia.
  2. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę ser biały, jajko, mąki i do smaku sól. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oczywiście rękami. Pamiętajmy ciasto po wyrobieniu musi odklejać się od rąk.
  3. Gotowe ciasto kroimy w grube plastry, rękami wałkujemy długie rulony i nożem kroimy nasze kluski leniwe.
  4. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, żeby się nie posklejały do czasu aż wypłyną na wierzch wody.
  5. Kluski rozkładamy na talerze i polewamy masłem z dodatkiem bułki tartej. W tym celu bułkę tartą prażymy na złoto na suchej patelni i następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy i polewamy kluski leniwe.

Smacznego

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy