Kluski leniwe z miodem

Kluski leniwe z miodem

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Piątkowy obiad od zawsze kojarzy mi się z leniwymi kluskami. A ponieważ jestem wielbicielem miodu to chętnie używam go do prawie wszystkich moich ulubionych przepisów. Oto trzeci wariant przepisu na pierogi leniwe. Kluski leniwe na słodko z miodem smakują bardzo dobrze, a przepis na kluski leniwe to łatwizna i każdy jest w stanie go wykonać.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, olej
  • bułka tarta z lidla (jest dobrze chrupiąca)
  • 2 łyżki miodu
  • ½ kostki masła

Sposób przygotowania:

Jak robimy kluski leniwe, czyli przepis na leniwe pierogi:

  1. Ugotowane ziemniaki odcedzam, studzę i przeciskam przez praskę.
  2. Zostawiam je na noc i rano wykładam na stolnicę. Dodaję jajko i żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną tak, aby po wyrobieniu ciasto odklejało się od rąk.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkowuję na rulony i kroję nożem ukośne kluski.
  4. Gotuję je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Jak wypłyną na wierzch układam kluski leniwe na talerzach do odparowania i dopiero podaję z dodatkiem bułki tartej z masłem i miodem.


Gotowe, polecam!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy