Waniliowy kompot z truskawek

Waniliowy kompot z truskawek

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Kompot z truskawek oprócz tego, że świetnie nadaje się do obiadu chętnie pijemy w ciągu dnia. Gdy dodamy do niego wanilii nabiera nowego wymiaru, staje się bardziej wykwintny. Wówczas kompot z truskawek z dodatkiem wanilii możemy podać również na zimno (np. z dodatkiem pokruszonego lodu i listkami mięty) na gościnnym stole. Polecam kompot z truskawek.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii (zamiennie cukier waniliowy)
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek - przygotowanie:

  1. Przygotowane truskawki (wypłukane i wyszypułkowane) wrzucamy go gotującej się i osłodzonej wody.
  2. Przykręcamy gaz tak, aby palił się małym płomieniem i gotujemy kompot ok. 30 minut. W tym też czasie dodajemy do kompotu ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy (lepsze ziarenka).
  3. Podajemy kompot z truskawek do obiadu lub w ulepszonej wersji dla gości z lodem i listkami mięty.

Smacznego

Autor: Barbara

Polecamy nasze przepisy