Krupnik na skrzydełkach drobiowych

Krupnik na skrzydełkach drobiowych

Ocena:

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jeśli ktoś szuka pomysłu na zupy, krupnik to chyba najlepsze rozwiązanie. Szybko się przyrządza, smakuje wyśmienicie.

Oto przepis na krupnik na skrzydełkach drobiowych, który przygotowany w odpowiedni sposób dostarczy nam niezapomnianych wrażeń, przypomni krupnik gotowany przez nasze babcie i mamy. Po prostu krupnik z dzieciństwa!

Składniki:

  • Skrzydełka drobiowe – 2- 4 sztuki (możemy dodać też 2 żołądki drobiowe)
  • 10 dkg kaszy jęczmiennej
  • 4 dkg suszonych grzybów
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • Połówka selera średniego
  • Połówka pora
  • 1 cebula
  • Łyżka masła
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie – kilka ziarenek
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Przepis na smakowity smak z dzieciństwa - pyszny przepis na krupnik:

  1. Najpierw myjemy skrzydełka (i żołądki jeśli wybieramy tę wersję) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Do „rosołu” dodajemy warzywa i przyprawy: seler, por, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie namaczamy grzyby we wrzątku. Kroimy w kostkę marchew i ziemniaki.
  2. Na drugim palniku rozgrzewamy patelnię. Później należy obrać cebulę i pokroić ją w drobną kosteczkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i lekko podsmażamy na maśle. Do cebuli wrzucamy pokrojone w paseczki grzyby.
  3. Wracamy do naszego garnka. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy je a do garnka wrzucamy kaszę jęczmienną. Gotujemy około kwadransa.
  4. Na koniec do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną cebulę z grzybkami.
  5. Przyprawiamy nasz smaczny krupnik solą i pieprzem.
  6. Krupnik  najlepiej smakuje posypany koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Autor: Dudek

Polecamy nasze przepisy