Krupnik z pęczakiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 6
Krupnik to pyszna, rozgrzewająca zupa, idealna na jesienno-zimowe chłody. W dodatku bardzo szybka do zrobienia. Serdecznie polecam przepis na krupnik!
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- pół selera
- kawałek pora
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 3 suszone pomidory
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 liście selera
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Przepis na krupnik w kilku krokach:
- Skrzydełka umyć i wrzucić do wody. Jak woda się zagotuje zdjąć szumy i gotować dłuższą chwilę.
- Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście z selera i pokrojone suszone pomidory. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowany pęczak dodać do bulionu mięsno - warzywnego, pogotować przez chwilę, wyjąć liście z selera. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką z pietruszki.
Krupnik gotowy, przepis bardzo łatwy. Smacznego!
Autor: AgnieszkaW
Polecamy również
Krupnik
Smaczny krupnik z kaszą jaglaną. Krupnik to zupa, ktorej jako dziecko nie lubiłam i to bardzo. Teraz krupnik to jedna z...Krupnik jęczmienny
Przepis na krupnik - smaczna rozgrzewająca zupka na chłodne dni. Sprawdzony przepis na krupnik zawsze się przyda w kuchn...Tradycyjny polski krupnik
Krupnik to tradycyjna polska zupa, znana chyba w każdym polskim domu. Krupnik można przygotowywać na wiele sposobó...Zielony krupnik
Może trochę wiosny wprowadzimy do naszych potrawKrupnik z kaszą jaglaną
W tradycyjnym przepisie kuchni polskiej, krupnik wykonuję się na kaszy jęczmiennej, która zawiera gluten. Nie ozn...Zobacz więcej przepisów na: