Krupnik z suszonymi grzybami
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
4 Ocen
Ilość porcji: 4
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Składniki:
- Żeberka wieprzowe – 0.5 kg
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – 1 sztuka
- Cebula – 1 duża lub 2 małe
- Suszone grzyby – 10 dkg
- Ziemniaki – 3 sztuki
- Kasza jęczmienna – 20 dkg
- Masło – 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Oto jak zrobić krupnik:
- Zaczynamy od żeberek. Należy je umyć i zagotować w posolonej wodzie.
- Potem przygotowujemy warzywa. Obraną i umytą marchewkę i pietruszkę kroimy i wrzucamy do garnka, gdy żeberka będą już miękkie. Później dodajemy kaszę jęczmienną. Gotujemy
- Kroimy w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy na bardzo delikatnym ogniu.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z żeberkami. Wrzucamy też pokrojone ziemniaki. Jeśli trzeba solimy i dodajemy trochę pieprzu.
- Krupnik jest gotowy, gdy ziemniaki będą miękkie.
Jak widać przepis na krupnik nie jest trudny, więc do dzieła!
Smacznego!
Autor: Kuk
Polecamy również
Zielony krupnik
Może trochę wiosny wprowadzimy do naszych potraw.Zielony krupnik
Może trochę wiosny wprowadzimy do naszych potrawKrupnik jęczmienny
Przepis na krupnik - smaczna rozgrzewająca zupka na chłodne dni. Sprawdzony przepis na krupnik zawsze się przyda w kuchn...Krupnik z kaszą jaglaną
W tradycyjnym przepisie kuchni polskiej, krupnik wykonuję się na kaszy jęczmiennej, która zawiera gluten. Nie ozn...Krupnik
Krupnik to smaczna zupa na obiad, mogę polecić z pieczywem lub bez! Polecam mój przepis na krupnik, bo jest pyszn...Zobacz więcej przepisów na: