Przepyszny krupnik na mięsie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
16 Ocen
Ilość porcji: 4
Jaka jest ulubiona zupa Polaków? Na pewno w pierwszej trójce znajduje się krupnik. To świetna potrawa szczególnie na jesienno zimowe obiady. Krupnik jest pożywny, daje dużo energii i rewelacyjnie syci. Oto przepis na krupnik z wkładką mięsną z kaszą jęczmienną.
Składniki:
- 25 dkg schabu z kością lub żeberek
- Pół szklanki kaszy jęczmiennej
- Jeden pęczek włoszczyzny
- 4-5 ziemniaków
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- Koperek
Sposób przygotowania:
Przepis na krupnik:
- Zaczynamy od umycia mięsa. Potem nastawiamy wodę w garnku, najlepiej 1,5 – 2 litrowym. Do wody wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 15- 20 minut.
- Na tarce ścieramy marchew, pietruszkę i seler. Wrzucamy do zupy. Dodajemy całego pora, odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy tak ok. 10 minut i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę jęczmienną (warto ją wcześniej wypłukać). Gotujemy na delikatnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Wyjmujemy pora i możemy podawać zupę na stół. Krupnik można, po nalaniu do talerzy, udekorować koperkiem.
- Smacznego życzę, a na pewno będzie smacznie, bo przepis na krupnik jest doskonały :)
Autor: Buli
Polecamy również
Grzybowy krupnik
Przepis na krupnik się zbytnio nie zmienia. Moze być taki jak mój grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. Może...Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie...Wegetariański krupnik jaglany
Źródłem białka w wegetariańskim krupniku jaglanym jest zielona soczewica. Soczewica dostarcza pełnowartościowego...Zimowa zupa z kulkami mięsnymi
Sprawdzony przepis na krupnik. Oto sycąca zupa z kulkami z mięsa mielonego i z kaszą jęczmienną.Zielony krupnik
Może trochę wiosny wprowadzimy do naszych potraw.Zobacz więcej przepisów na: