Rewelacyjny krupnik z odrobiną mleka

Rewelacyjny krupnik z odrobiną mleka

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Oto przepis na pyszny krupnik. Mimo, że w internecie jest wiele przepisów na krupnik, jednak ten jest wyjątkowy, bo ta odrobina mleka nadaje mu niespotykany smak.

Oto krupnik z mlekiem. Przyrządza się łatwo, a smakuje świetnie. Jak mam przygotować krupnik, to wybieram ten przepis. A krupnik warto gotować, bo dzięki zawartym warzywom to zdrowa i pożywna zupa.

Składniki:

pęczak – pół szklanki
woda – jeden litr
mleko – jedna szklanka
ziemniaki – pięć sztuk
marchew – trzy sztuki
por – jedna sztuka
masło – jedna łyżka
sól
pieprz
jeden suszony grzyb
ziele angielskie – trzy ziarna
liść laurowy - jeden

Sposób przygotowania:

Przepis na krupnik nie jest skomplikowany, czas przygotowania to około 45 minut.

  1. Najpierw płuczemy pęczak. Zalewamy wodą i mlekiem i całość gotujemy.
  2. Dodajemy suszony grzyb co sprawi, że zupa będzie miała niesamowity aromat. Następnie do garnka wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Czekamy kwadrans. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojonego w plastry pora.
  4. Po kolejnym kwadransie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15 minut.
  5. Na koniec dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem.

Krupnik gotowy, zajadamy :)

Smacznego!

 

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy